Lievingerveld

Lievingerveld
Gemeente Midden-Drenthe

In samenwerking met de werkgroep Natuur van Naoberschap Lievingerveld | in proces

Een nieuw collectief bouwplan genaamd Naoberschap Lievingerveld is uitgelegd in een natuurrijk gebied nabij de dorpskern van Beilen in de gemeente Midden-Drenthe. Deze ontwikkellocatie onderscheidt zich van andere woningbouwlocaties in Nederland. Lievingerveld is namelijk een collectief bouwplan waarbij aan de toekomstige bewoners veel vrijheid is gegeven en welstandsvrij gebouwd kan worden. Maar elke vrijheid gaat gepaard met een risico en dat geldt ook voor dit deelgebied. Vanuit natuur- en waterschap organisaties zijn er kaders gesteld omdat het ontwikkelgebied gelegen is in een beekdal. Vanuit nature en als beleid was het tot op heden in Nederland niet toegestaan om te bouwen in wateroverstromingsgebied als een beekdal.

Bij een collectief bouwplan horen ook collectieve organisaties en werkgroepen die het gebied coördineren. Deze mensen zijn allemaal initiatiefnemers die de duurzame buurtschap samen ontwikkelen en willen betrekken. In samenwerking met de werkgroep Natuur van buurschap Lievingerveld stellen wij een beeldkwaliteitsplan op voor het deelgebied. Het doel is om de toekomstige bewoners van Lievingerveld te inspireren en enthousiast te maken om hun leefomgeving met zorg en respect voor de natuurlijke kernwaarden die het beekdal te bieden heeft in te vullen. Dit doen wij door inspirerende buurtbijeenkomsten te houden met toekomstige bewoners. Het doel is om de bewoners op één lijn te krijgen betreft de beeldkwaliteit van hun directe woonomgeving. Op deze manier wordt er gezamenlijk met de bewoners een plan opgesteld waar iedereen zijn steentje aan bij draagt voor het wonen in een natuurlijke leefomgeving.

Kavelpaspoort Lievingerveld

De toekomstige bewoners kunnen ook door ons hun kavelpaspoort laten ontwikkelen. Het kavelpaspoort is het eerste rechtsgeldige document dat ingediend wordt bij de gemeente. Het kavelpaspoort is benodigd om de kaveloptie te behouden en een omgevingsvergunning te kunnen aanvragen. 

 

Hierboven een presentatie in PDF persoonlijke introductie

Hierboven een presentatie in PDF van de waterhuishouding. (verkleinde bestands-pixel grootte)